Plagen

Vochtigheid: hou de slakken in het oog

slakkenDoor de natte omstandigheden werden er reeds aantastingen door slakken waargenomen. De schade doet zich voor op opgekomen planten, door beten aan kiem van de biet in de grond of beten aan de kiembladeren.
De aanwezigheid van slakken kan gemakkelijk beoordeeld worden door het plaatsen van vallen (zwarte plastiek).
De waarnemingen worden ’s avonds gedaan door een stuk zwarte plastiek (± 50 x 50 cm) op een stuk vochtige of vooraf besproeide (5 tot 10 l water) grond te plaatsen. Een twintigtal anti-slakken korrels worden uniform onder de plastiek geplaatst die vervolgens wordt vastgelegd. De aanwezigheid van dode slakken binnen de 1 tot 3 dagen getuigt van hun activiteit. Men moet meerdere vallen plaatsen op verschillende plaatsen van het veld, ook aan de rand van het veld.
In aanwezigheid van schade zal men producten op basis van metaldehyde of ijzerfosfaat gebruiken (lijst slakkenmiddelen).
De interventiedrempel situeert zich tussen 1 tot 3 slakken/m². De behandeling van de aangetaste zones moet preventief gebeuren, vóór de opkomst van de bieten. Na de opkomst moet men, indien nodig, opnieuw waarnemen en behandelen afhankelijk van de neerslag.