Bieten Plagen

De behandelingsdrempel “groene bladluizen” wordt voor de tweede keer bereikt in sommige bietenpercelen!

De meeste bietenpercelen werden eenmaal behandeld met een effectieve bladluisbehandeling. Minder dan 14 dagen na deze bladluisbehandeling worden opnieuw ongevleugelde groene bladluizen waargenomen. De behandelingsdrempel blijft 2 groene bladluizen per 10 planten. Het is belangrijk om uw bieten te beschermen tegen groene bladluizen tot en met de sluiting van de rijen. Een tweede behandeling kan nog steeds nodig zijn als de behandelingsdrempel opnieuw wordt bereikt.

Groene bladluizen zijn overal in België te zien (zie de cartografie van de groene bladluizen).

We raden aan om van actieve stof te veranderen als onderdeel van resistentiebeheer. Werkzame stoffen die erkend zijn en effectief zijn tegen groene bladluizen zijn flonicamid (Teppeki of Flonicabel) en spirotetramat (Movento 100 SC).

  • Teppeki is erkend voor één enkele toepassing met een dosis van 140 g/ha.
  • Movento 100 SC is erkend voor 1 tot 2 toepassingen bij 0,75 l/ha. Het is essentieel dat de toepassingsvoorwaarden goed zijn om een goede efficiëntie van het product te waarborgen. Het advies is om ‘s ochtends te behandelen met een hoge luchtvochtigheid (open huidmondjes) met een hoeveelheid water van minimaal 300 l/ha.

Voor velden die zijn gezaaid met Poncho Beta of Cruiser Force-behandeling, is momenteel geen interventie vereist.