Bieten Plagen

Bladluizen in suikerbieten: De “Groene bladluizen ” Steeds aanwezig!

In de meeste velden zijn al 2 à 3 bladluisbehandelingen uitgevoerd. De weersomstandigheden blijven gunstig voor de infecties en ontwikkeling van de populaties van groene bladluizen. Dus waakzaamheid blijft aanbevolen.

Sinds vorige week hebben 20% van de gevolgde percelen de drempel van 2 groene ongevleugelde bladluizen per 10 planten overschreden. Als u meer dan 10 dagen geleden een bladluisbehandeling hebt uitgevoerd en de bieten de rijen nog niet sluiten, controleer dan uw percelen opnieuw op de aanwezigheid van groene bladluizen.

In percelen waar door laattijdige opkomsten de bieten 6 bladeren hebben, moeten de bladluizen ook nog gecontroleerd worden. Inderdaad, bladluizen verkiezen een open gewas met jonge bietplanten boven grotere bietplanten die de rijen sluiten. Indien de betreffende zone groot genoeg is, kan de behandeling plaatselijk gericht zijn op de kleinere bietplanten.

Als de behandelingsdrempel van 2 ongevleugelde groene bladluizen per 10 planten opnieuw wordt bereikt en de bieten de rijen niet sluiten, voer dan een bladluisbehandeling uit met een efficiënt middel.

  • Movento 0,45 l/ha of 0,75 l/ha, twee toepassingen zijn erkend
  • Teppeki 0,14 kg/ha, 1 toepassing is erkend.
  • Closer, 0,2 l/ha, 1 toepassing erkend vanaf het begin van het sluiten van de rijen.
  • Vermijd elke behandeling met een pyrethroïde, zelfs in mengsels. Het veroorzaakt meer kwaad dan goed.
  • Gebruik voldoende water (200 liter of meer) en behandel bij voldoende hoge luchtvochtigheid dus ’s morgens vroeg.
  • Volg de evolutie van de bladluispopulatie via de kaart.

Het behandelingsadvies is niet van toepassing op velden die zijn gezaaid met neonicotinoïden (Poncho Beta of Cruiser Force) behandeld zaad, ook niet voor laatgekiemde planten.