Bieten Plagen Plantenbescherming

Plagen: Waarneming wordt sterk aanbevolen

We hebben de kaart bijgewerkt. Omdat de weersomstandigheden erg ingewikkeld, vochtig en winderig zijn, is de ontwikkeling van bladluizenpopulaties erg laag gebleven. Op 75% van de percelen die deze week werden waargenomen, waren geen bladluizen aanwezig.

De overgrote meerderheid van de percelen blijft dus groen gekleurd op de kaart “Afwezig of drempel niet bereikt”. We hebben echter 3 nieuwe percelen waargenomen die de drempel hebben bereikt en een toename van het aantal percelen “onder bescherming”. 

Daarom blijven we aanraden om waarnemingen uit te voeren. Als de drempel van 2 bladluizen per 10 planten is bereikt, de bieten het 2 echte bladstadium hebben bereikt en de weersomstandigheden gunstig zijn, kan een insecticidenbehandeling worden uitgevoerd. In dit geval raden we een behandeling aan met Teppeki aan 0,140 kg/ha of Movento aan 0,45 l/ha. 

Het insecticide kan gemengd worden met het FAR of Conviso systeem. Het kan ook worden gemengd met een hulpstof die geëthoxyleerde triglyceride 10 OE bevat.
 
Link naar de kaarten:

–                         Opkomst: maart-april 2024: uitzaai, opkomstpercentage en teeltontwikkeling (bieten)  – IRBAB-KBIVB

–                         Bladluizen: mei – juni 2024: kaart “waarnemingen groene bladluizen” (bieten)  – IRBAB-KBIVB