Bieten Plagen

Voer waarnemingen uit!

Afgelopen vrijdag werd voor de eerste maal de kaart met de bladluisdruk opgesteld. Op verschillende percelen werden er bladluizen waargenomen. Op vrijdag 5 mei had nog geen enkel veld binnen het waarschuwingsnetwerk van het KBIVB en LCV de drempel van 2 ongevleugelde groene bladluizen bereikt.

Op basis van de weinige waarnemingen die er deze week al zijn binnengekomen, merken we toch een toename op in de aanwezigheid van de bladluizen op verschillende percelen. Daarom raden we u ten sterkte aan waarnemingen uit te voeren en minstens 40 planten verspreid in uw perceel te controleren op ongevleugelde groene bladluizen. In volgende video wordt er uitgelegd hoe dit precies in zijn werk gaat: video waarnemingen bladluizen. Woensdagavond, ten laatste donderdag zal er een nieuwe kaart beschikbaar zijn met de actuele bladluisdruk.

De kaart met de bladluisdruk kan u hier terugvinden: kaart bladluisdruk

De kaart met de opkomst in biet in de verschillende percelen kan u hier terugvinden: kaart opkomst biet

Wanneer de drempel bereikt is, raden we aan een behandeling uit te voeren wanneer de bieten zich reeds in het 2-bladstadium bevinden. Wij raden af te behandelen in het kiemlobstadium, aangezien deze behandeling zeer weinig effect zou hebben. Vanaf het 2-bladstadium kunt u behandelen met TEPPEKI (deze is niet toegestaan vóór het 2 echte bladstadium) of MOVENTO.