Onkruid

Verzekeringsbehandeling vóór het sluiten van de rijen

verzekeringsbehandelingOp een groot aantal percelen werd de laatste behandeling vanaf het 6-8 blad stadium reeds uitgevoerd of zal die in de volgende dagen uitgevoerd worden. Op een aantal percelen worden echter nieuwe opkomsten van onkruiden waargenomen. Het is dus raadzaam om de percelen goed te inspecteren vóór het afspuiten op nieuwe opkomsten van bingelkruid en melganzenvoet. Indien deze (of andere) onkruiden nog worden waargenomen kan men ‘Betanal’ en ‘Tramat 500’ toevoegen aan het mengsel om tegelijkertijd deze nieuwe onkruidopkomsten te verwijderen.
Om een goede nawerking te waarborgen (vanaf het 4-6 bladstadium van alle bieten) kan men gebruiken:
– In de gronden met een normale flora : 0,5 tot 0,8 kg product van het type ‘Venzar’ (hogere dosis in zware gronden)
– In de gronden met een meerderheid aan bingelkruid en melganzenvoet: Frontier Elite (max. 1 l) of Centium 36 CS (max. 0,1 l), of de combinatie Frontier-Centium. Wij herhalen dat de combinatie Frontier-Centium niet effectief is tegen uitstaande melde. In geval van uitstaande melde kan men beter een product zoals ‘Venzar’ kiezen.
– In de velden met een meerderheid aan zwarte nachtschade of hanenpoot: Dual Gold (max. 1,3 l) of Frontier Elite (max 1 l).

Meer informatie over het gebruik van Centium 36 CS en zijn toepassing vindt u op het einde van ‘FAR Memo 2015’, gepubliceerd in de Bietplanter van april.
Inderdaad, producten zoals Frontier Elite en Dual Gold hebben een zeer goede doeltreffendheid op voorwaarde dat er geen nieuwe onkruidopkomsten aanwezig zijn. Deze producten beperken alle latere opkomsten van onkruid. Voor de nieuwe onkruidopkomsten in het kiembladstadium – 2 bladeren, moet men 0,6 tot 1 l product van het type ‘Betanal’ + 0,2 tot 0,3 l product van het type ‘Tramat 500’ toedienen.
Vermijd behandelingen in volle dag bij warm weer en profiteer van de ochtenddauw. Beperk het gebruik van olie in deze omstandigheden. Het is ook belangrijk om de algemene gezondheidstoestand van de bieten (gezond en krachtig blad ) te controleren vóór elke herbicidebehandeling.