Bieten Bladziekten

Verwar de symptomen van pseudomonas niet met cercospora bij de bieten

Symptomen van pseudomonas worden nog steeds frequent waargenomen. Ter herinnering, dit is een bacterie waartegen geen interventie mogelijk is.

Pas op dat u de symptomen van pseudomonas niet verwart met die van cercospora. In vergelijking met cercospora-vlekken zijn er geen zichtbare sporen in de grijze vlekken veroorzaakt door pseudomonas. Wees er zeker van dat het pseudomonas is door met een vergrootglas de afwezigheid van sporen in het midden van de vlek te controleren.

Pseudomonas: Bacterie waartegen geen behandeling moet worden overwogen. De bladeren hebben donkere vlekken en necrose van onregelmatige vorm en grootte (1-6 mm), in het midden grijs van kleur en met een brede, donkere, heldere rand. In vergelijking met cercospora, zijn er geen sporen zichtbaar in de vlekken. De randen van de bladeren worden bruin en drogen uit. De ziekte verdwijnt bij droog en warm weer en met de groei van nieuwe bladeren.

Cercospora: In een vroeg stadium: kleine, ronde, grijsachtige vlekken met een donkerbruine tot violet-rode goed afgelijnde rand met in het midden kleine (vergrootglas) zwarte puntjes (sporendragers) met daarop fijne witte haartjes.