Teeltontwikkeling Waarnemingsvelden

Trage evolutie van de opkomsten

herzaaiDe afgelopen week was droog en zonnig maar nog erg fris in de ochtend, met een aanhoudende wind uit het Noord Noordoosten.
Na een maand van groei, blijven de opkomstomstandigheden van de zaai uitgevoerd tussen 16 en 24 maart zeer moeilijk. Ondanks de vorming van een hardnekkige oppervlakkige korst, werden ondertussen een aantal nieuwe opkomsten waargenomen tijdens de afgelopen week in bijna alle waarnemingsvelden van het netwerk van het KBIVB. De bieten zijn hoofdzakelijk in het kiembladstadium – begin 2-blad.
De opkomsttellingen uitgevoerd in de waarnemingsvelden gezaaid sinds ±1 maand (dit is tussen 15 en 23 maart), geven momenteel een gemiddelde opkomst van ± 65% (±75.000 planten/ha), met een gemiddelde van 34 planten/10 meter (gemiddelde van 25 velden). Afhankelijk van de zaaidiepte of de omvang van de oppervlakkige korstvorming, zijn deze opkomsten soms zeer verschillend. Zij liggen tussen 12 en 42 planten/10 m. Enkele zeldzame velden vertonen 80% opkomst of meer.
De eerste waarnemingsvelden in cichorei werden tijdens week 15 aangelegd. In enkele velden werden de eerste opkomsttellingen in cichorei, 9 dagen na de zaai, uitgevoerd.
De gegevens van de opkomsttellingen, doorgegeven door de waarnemers, en de ligging van de waarnemingsvelden in de bieten en cichorei kunnen bekeken worden op een kaart via de website van het KBIVB. Deze kaart wordt regelmatig bijgewerkt (minstens 1 keer/week).