Onkruid

Schieters – 3de herhaling

schieter2Door de weersomstandigheden van dit jaar is er een ongewone aanwezigheid van schieters en laterale schieters. Hun frequentie is afhankelijk van het ras en/of de zaaidatum !
De schieters, in bloei of op het einde van de bloei, en de laterale schieters in hetzelfde ontwikkelingsstadium moeten dringend van het veld verwijderd worden om de productie en verspreiding van levensvatbare zaden te voorkomen.
Indien dit nog niet gedaan werd, is het aangeraden om al uw velden te doorlopen en alle vormen van schieters te verwijderen : gewone of laterale schieters (in de lijn van de bieten, gezaaid in 2015) of wilde (zaden van wilde bieten aanwezig tussen de lijnen).
Afhankelijk van hun niveau van besmetting (enkele honderden schieters per hectare) en hun ontwikkeling, moet men de centrale schieters verwijderen met een hak door ze af te steken onder de kop. De laterale schieters kunnen afgebroken worden aan de basis, zonder de biet te ontkoppen. Het is nu noodzakelijk om al deze schieters van het veld te halen om een overwoekering van het perceel met bietenzaden die nog wilde bieten zullen produceren gedurende vele rotaties, te voorkomen.