Plagen

Schade door klein wild

schade klein wildIn tegenstelling tot de schade door slakken momenteel waargenomen in talrijke velden, en door de aanhoudende droogte, begint men schade door klein wild (konijn/haas of vogels/fazant/duif) waar te nemen dikwijls op meerdere opeenvolgende planten. Het symptoom is verschillend.
De aangevreten kiemplanten hebben bladeren en/of kiemlobben die vlak afgebeten zijn, soms gelijk met de grond. Men moet soms goed kijken om te merken dat zij nog steeds op hun plaats staan maar dat ze bijna vernietigd zijn. Onder het vergrootglas ziet men geen bijtwonden of geknabbel op het stengeltje of de wortel, zoals deze achtergelaten door slakken. Deze planten herstellen zich terug indien de groeiknop niet afgebeten is. Zij zullen een groeiachterstand behouden.
Er kan geen enkele behandeling worden uitgevoerd. De terugkeer van de regens zou het mogelijk moet maken voor klein wild om elders te gaan drinken dan in de bietenvelden. Vermijd om te veel kleine piketten in uw velden te plaatsen. De konijnen of hazen stoppen graag bij deze merktekens die zij aanzien als grenzen van hun grondgebied.