Rooi & Laden

Rooi en bewaring van suikerbieten : raadgevingen voor het optimaal gebruik van het rooi- en reinigingsmateriaal (Bietplanter september 2014)

fragment uit het artikel verschenen in ‘de Bietplanter’ van september 2014

Het doel is om een maximale opbrengst te bekomen met een hoge technologische kwaliteit terwijl de bewaringsverliezen en grondtarra beperkt blijven.
Met het einde van het quotasysteem in 2017 zal de concurrentie van de andere suikerbronnen steeds belangrijker worden. Om concurrentieel te blijven zal men naar technische oplossingen moeten zoeken die een maximale productie voor een minimale kost realiseren.
De kloof tussen het productiepotentieel en de reële gerooide tonnage is een indirecte manier om de opbrengst te verhogen. De suikerverliezen tijdens de bewaring beperken draagt ook bij aan dit doel. Deze verliezen worden bepaald door talrijke factoren maar de verwondingen en sneden in de wortels zijn ingangspoorten voor schimmels en bacteriën die de suiker kunnen afbreken. In dit verband is de rooi ongetwijfeld een belangrijke factor die van grote invloed zal zijn op de kwaliteit van de bewaring.

 

Auteurs: Jean-Pierre Vandergeten & Guy Legrand


Het volledige artikel met cijfermateriaal kan je hier downloaden: