Bieten Wortelziekten

Ontdek nu mogelijke wortelziekten en behoud het potentieel van uw toekomstige bieten!

Verrotting gelinkt aan wortelziekten kan aanzienlijke opbrengstverliezen en, in sommige gevallen, bewaringsproblemen veroorzaken. Het observeren van bietenhopen is een zeer goede manier om mogelijke wortelziekteproblemen te identificeren die niet altijd zichtbaar zijn tijdens de teelt.

Ter herinnering: er zijn bijna geen middelen om wortelrot tijdens de bietenteelt te bestrijden. Het identificeren van wortelziekten zal u nu in staat stellen om hun ontwikkeling te beperken met behulp van voorzorgsmaatregelen tijdens de rotatie, door een aangepaste rassenkeuze of door vroegtijdige rooi met minimale wortelschade of door korte en geïsoleerde opslag in hopen.

Terwijl rhizoctonia wortelrot de meest voorkomende wortelziekte in België is, worden ook andere ziekten waargenomen zoals violetwortelrot, Aphanomyces wortelrot, boorgebrek, stengelaaltjes (Ditylenchus dipsaci), rhizomanie, enz.

Raadpleeg het artikel “Wortelziekten correct identificeren in het najaar om te anticiperen op toekomstige problemen waar u alle informatie vindt die u nodig heeft om de ziekten te herkennen en een aantal methoden om hun ontwikkeling te beperken.

Andere presentaties en artikels zijn beschikbaar op de website van het KBIVB in het menu Bieten/Plantenbescherming/Wortelziekten.