Momenteel geen ontwikkeling van bladziekten in bieten

De waarnemingen van de bladziekten in het netwerk van de waarnemingsvelden zijn deze week begonnen.

Bij droog weer is de ontwikkeling van bladziekten relatief langzaam. De vier belangrijkste bladziekten konden sporadisch worden waargenomen in verschillende percelen, namelijk cercospora, roest, witziekte en ramularia. Gedetailleerde gegevens zijn beschikbaar op de bladziektekaart die wekelijks zal worden bijgewerkt.

 Symptomen van Pseudomonas, zoals op de foto te zien, worden zeer vaak waargenomen. Ter herinnering, er is geen interventie mogelijk op deze bacterie. Pas op dat u de symptomen van Pseudomonas niet verwart met die van cercospora. In vergelijking met cercospora-vlekken zijn er geen sporen zichtbaar in de grijze vlekken veroorzaakt door Pseudomonas.

 We adviseren u om te beginnen met het waarnemen van uw percelen en om alleen te behandelen wanneer de drempel is bereikt. Preventieve toepassingen van fungiciden zijn niet rendabel in de bietenteelt.

Illustratie van symptomen van bladziekten

Pseudomonas: Bacterie waartegen geen behandeling moet worden overwogen. De bladeren hebben donkere vlekken en necrose van onregelmatige vorm en grootte (1-6 mm), in het midden grijs van kleur en met een brede, donkere, heldere rand. In vergelijking met cercospora, zijn er geen sporen zichtbaar in de vlekken. De randen van de bladeren worden bruin en drogen uit. De ziekte verdwijnt bij droog en warm weer en met de groei van nieuwe bladeren.

Cercospora: In een vroeg stadium: kleine, ronde, grijsachtige vlekken met een donkerbruine tot violet-rode goed afgelijnde rand met in het midden kleine (vergrootglas) zwarte puntjes (sporendragers) met daarop fijne witte haartjes.

Behandelingsdrempel : Een behandeling wordt alleen overwogen als de behandelingsdrempel voor een van de 4 ziekten is bereikt. Een blad wordt als aangetast beschouwd als ten minste één vlek op het blad wordt waargenomen. De behandelingsdrempels zijn verschillend afhankelijk van de ziekte en de waarnemingsdatum.

Ziekte

Behandelingsdrempel (in juli)

Cercospora/Ramularia

5 % aangetaste bladeren

(2-3 bladeren/50 of 5 bladeren/100)

Witziekte/ Roest

15 % aangetaste bladeren

(7-8 bladeren/50 of 15 bladeren/100)

Zie voor meer informatie over controle van bladziekten Fongi Memo 2019