Bladziekten Waarnemingsvelden

Herhalingsbehandeling te voorzien geval per geval

cartography 180815De meerderheid van de waarnemingsvelden van het netwerk van waarnemingsvelden van het KBIVB werd tijdens de eerste decade van augustus behandeld tegen bladziekten. Men kan er van uitgaan dat de behandelde velden beschermd zijn gedurende een periode van ongeveer 3 tot 4 weken. Het is belangrijk om de waarnemingen te hervatten na deze periode.
Er is momenteel één enkel waarnemingsveld van het KBIVB (behandeling uitgevoerd op 22/07) waar de behandelingsdrempel bereikt is voor de herhalingsbehandeling.
Een herhalingsbehandeling kan worden gerechtvaardigd wanneer de behandelingsdrempel T2 (drempel bepaald voor de periode na 20 augustus) bereikt is, dit wil zeggen :
– 20% van de bladeren vertonen symptomen van cercospora of ramularia,
– 30% van de bladeren vertonen symptomen van witziekte,
– 40% van de bladeren vertonen symptomen van roest.
De keuze van fungicide zal gebeuren in functie van zijn veiligheidstermijn (VT, deze varieert tussen 21 en 45 dagen) en het aantal toegestane toedieningen, wetende dat het raadzaam is om te veranderen van product als een tweede behandeling nodig is. Dit is vooral belangrijk voor de laat gerooide velden en wanneer de ziekten opnieuw in belangrijke mate verschijnen. De velden gerooid in het begin van de campagne 2015 kunnen nu reeds niet meer behandeld worden met producten waarvan de VT 45 of 42 dagen is.
In geval van behandeling is het raadzaam om het fungicide toe te passen op een droog gebladerte en in koele omstandigheden (buiten de heetste uren van de dag, in de zomer). Een droge periode van 1 tot 2 uur na de bespuiting is nodig voor een optimale werking van de meeste producten.
Enkele waarnemingsvelden hebben de drempel voor de eerste behandeling nog niet bereikt (drempel voor 20 augustus). Deze velden moeten waarschijnlijk niet behandeld worden voor een rooi vóór midden oktober.
Een fungicidebehandeling is niet meer financieel gerechtvaardigd na begin september.
De evolutie van de bladziekten kan gevolgd worden op een cartografische illustratie beschikbaar op de website van het KBIVB.