Teeltontwikkeling Waarnemingsvelden

Enkele nieuwe opkomsten

opkomst2De afgelopen week was nog droog en zonnig maar erg fris in de ochtend, met een aanhoudende wind uit het Noorden, Noordoosten. De regen van dit weekend was zeer gunstig voor de opkomst van de zaai van april. In de zaai van maart werden nog enkele nieuwe opkomsten waargenomen.
Na één groeimaand zijn de opkomstomstandigheden van de zaai van maart zeer variabel door de vorming van een hardnekkige oppervlakkige korst. Deze bieten zijn over het algemeen in het stadium begin twee jonge bladeren.
De opkomsttellingen uitgevoerd in de waarnemingsvelden gezaaid sinds meer dan een maand (zaai van maart) of gezaaid in april, geven momenteel een gemiddelde opkomst van ±70% (±80.000 planten/ha), met een gemiddelde van 37 planten/10 meter (gemiddelde van 30 velden). Afhankelijk van de zaaidiepte of de omvang van de oppervlakkige korstvorming, liggen deze opkomsten tussen 15 en 53 planten/10 m. Een derde van de velden vertonen 80% opkomst of meer (±90.000 planten/ha of meer).
De meeste waarnemingsvelden in cichorei werden tijdens week 15 aangelegd. In enkele velden werden de eerste opkomsttellingen in cichorei uitgevoerd. De Oostenwind van de afgelopen week heeft het bodemoppervlak in de cichoreivelden soms uitgedroogd, hetgeen de opkomst in dit geval vertraagt.
De gegevens van de opkomsttellingen, doorgegeven door de waarnemers, en de ligging van de waarnemingsvelden in de bieten en cichorei kunnen bekeken worden op een kaart via de website van het KBIVB. Deze kaart wordt regelmatig bijgewerkt (minstens 1 keer/week).