Teeltontwikkeling Waarnemingsvelden

Eerste opkomsttellingen

opkomstDankzij de eindelijk gunstige weersomstandigheden (normale temperaturen en doortochten van lichte regen), zijn de opkomstomstandigheden in de velden van het netwerk van waarnemingsvelden van het KBIVB, gezaaid sinds midden maart, nog steeds laag maar gaan vooruit.
De eerste opkomsttellingen, uitgevoerd in de waarnemingsvelden gezaaid sinds gemiddeld meer dan 3 weken (dit is tussen 15 en 23 maart), geven momenteel een gemiddelde opkomst van ± 40%, met een gemiddelde van 20 planten/10 meter (gemiddelde van 20 velden). Afhankelijk van de zaaidiepte of de goede aandrukking van de zaden, zijn deze opkomsten soms zeer verschillend. Zij liggen tussen 5 en 48 planten/10 m. De opkomsten zijn regelmatig in éénzelfde veld. Enkele zeldzame velden vertonen reeds 80% opkomst of meer. Al deze bieten zijn in het kiembladstadium.
Tijdens de afgelopen week (week 15) werden de eerste waarnemingsvelden in cichorei aangelegd.
De gegevens van de opkomsttellingen, doorgegeven door de waarnemers, en de ligging van de waarnemingsvelden in de bieten en cichorei kunnen bekeken worden op een kaart via de website van het KBIVB. Deze kaart wordt regelmatig bijgewerkt (minstens 1 keer/week).