Plagen

Eerste groene en zwarte bladluizen

zwarte bladluisVelden met zaadbehandeling: niets doen
Velden niet behandeld bij de zaai: ga kijken en identificeer correct de aanwezige bladluizen!
De allereerste groene bladluizen werden tijdens de afgelopen week (week 19 : 11/05 – 18/05) gesignaleerd. Voor een paar zeldzame niet behandelde velden bij de zaai moet men bijzonder waakzaam zijn en de aanwezigheid van deze groene bladluizen controleren. Sommige van deze soorten kunnen de virale vergelingsziekte overbrengen die vervolgens zware opbrengstverliezen veroorzaakt indien deze populaties van groene bladluizen niet tijdig worden aangepakt. In deze velden is de behandelingsdrempel tegen deze groene bladluizen 2 groene ongevleugelde bladluizen/10 planten. Eén of meerdere behandelingen moeten overwogen worden afhankelijk van de evolutie van de bladluizenpopulaties.
Ongeveer twee weken geleden zijn er kleine kolonies zwarte bladluizen waargenomen in enkele waarnemingsvelden van het KBIVB. Deze kolonies verdwijnen na enige tijd door de werking van het insecticide aanwezig in de zaadomhulling.
Er wordt eveneens een aanwezigheid van nuttige insecten (lieveheersbeestjes, gaasvliegen, micro vliesvleugeligen, …) gesignaleerd, hetgeen de ontwikkeling van deze populaties bladluizen ook beperkt.
In één waarnemingsveld werden enkele bietenvliegen in het larve stadium (mineergangen in de bladeren) en eieren aan de onderkant van de bladeren gesignaleerd.
De velden behandeld bij de zaai met Poncho Beta of Cruiser&Force moeten niet worden behandeld tegen deze insecten.