De bieten groeien snel maar hevige regen veroorzaakt occasionele schade

Door de hoge temperaturen sluiten de bieten van de eerste zaai de lijnen. Sommige percelen werden herhaaldelijk getroffen door hevige regens die gepaard gingen met hagel, wat soms schade toebracht aan de bieten en modderstromen veroorzaakte.

In dergelijke omstandigheden kunnen symptomen van Pseudomonas op het loof verschijnen. Het is een bacterie waartegen geen behandeling moet worden overwogen.

Op dezelfde manier worden symptomen van Aphanomyces waargenomen. Ter herinnering: deze wortelaandoening was zeer aanwezig in 2016. Er is geen fungicidenbehandeling nodig.

Pseudonomas: De ziekte zal verdwijnen bij droog en warm weer. De bladeren vertonen donkere vlekken en necrose van onregelmatige vorm en grootte (1-6 mm), in het midden grijs van kleur en met een brede, donkere, heldere rand. De randen van de bladeren worden bruin en drogen uit. De ziekte wordt in de hand gewerkt door de huidige vochtige weersomstandigheden.

De intensiteit van de symptomen kan variëren afhankelijk van het perceel, de intensiteit van de buien (schade veroorzaakt door hagel of hevige regen zijn ingangen voor de bacteriën), de variëteit,…

Aphanomyces: We verwijzen u door naar bericht 1812 voor de beschrijving van de symptonen.

Module “Identificatie van ziekten en plagen