Belangrijke aanwezigheid van thrips en slakken

thripsEr wordt een ongewoon grote aanwezigheid van Thrips gemeld in meerdere cichoreivelden, in de streek van Doornik. In dit verband moeten ook de cichoreivelden in andere streken opgevolgd worden.
Omdat de cichorei nog relatief weinig ontwikkeld is (stadium 2 tot 4 bladeren), wordt een uitzonderlijke behandeling met een erkend bladinsecticide aanbevolen in geval van zware aantasting. Bij twijfel, aarzel niet om contact op te nemen met uw landbouwkundige.
De controle op slakken is altijd noodzakelijk. Zie onze eerdere berichten om hun aanwezigheid te evalueren.
Thrips zijn zeer kleine insecten (van 1 tot 1,5 mm), donkerbruin tot zwart, met smalle vleugels en overzoomd door lange witte haren. Zij schuilen dikwijls in het hart van de kiemplanten of aan de onderkant van de bladeren. voeden zich door te prikken en de inhoud van de epidermale cellen op te zuigen. De meest aangetaste kiemplanten hebben een roodachtige kleur en naar buiten omkrulde bladeren. Zware aantastingen leiden tot bladvervormingen en afsterven van de bladeren. De meest aangetaste planten kunnen verwelken.
Koud weer en de nabijheid van een veld met vlas, erwten of uien zijn gunstige elementen. Onder normale omstandigheden is de schade zelden significant.