Bieten Plagen

Aanwezigheid van bladluizen en nuttigen in bieten neemt toe

De warmere temperaturen eind vorige week zorgden er meteen voor dat verschillende percelen de schadedrempel van 2 ongevleugelde groene bladluizen per 10 planten hebben bereikt. 21% van de velden opgenomen in het waarschuwingsnetwerk van het KBIVB hebben de 1e drempel bereikt. Drie percelen hebben voor de tweede keer de drempel bereikt. Hou de bladluispopulatie op uw veld(en) dus zeker in het oog, zowel wanneer u nog geen bespuiting of al een eerste bespuiting hebt uitgevoerd. De insecticiden verliezen namelijk na ongeveer 10 à 15 dagen na de bespuiting hun werkzaamheid. Waarnemingen uitvoeren blijft dus de boodschap!

Wanneer de behandelingsdrempel van 2 ongevleugelde groene bladluizen per 10 planten bereikt is, dient er rekening gehouden te worden met volgende belangrijke punten :

  • Behandel met Movento 0.45 l/ha (2 toepassingen), Teppeki 0.14 kg/ha (1 toepassing) of Closer 0.2l/ha (1 toepassing).
  • Vermijd elke behandeling met een pyrethroïde, zelfs in mengsels. Het veroorzaakt meer kwaad dan goed.
  • Gebruik voldoende water (200 liter of meer) en behandel bij voldoende hoge luchtvochtigheid.
  • Teppeki, Movento en Closer mogen gemengd worden met bietenherbiciden.

Het behandelingsadvies is niet van toepassing op velden die zijn gezaaid met zaden behandeld met Gaucho.

Het goede weer is niet alleen gunstig voor de bladluizen, maar ook de nuttigen komen hun plaatsje opeisen op de bietenpercelen. Het zijn de weekschildkevers en de lieveheersbeestjes die samen het grootste aandeel van de nuttigen vormen. Volg de evolutie van de bladluispopulatie via de kaart.