Verzekeringsbehandeling vóór het sluiten van de rijen

verzekeringsbehandelingDe onkruidbestrijding in de bieten is dit jaar normaal verlopen als gevolg van een goede werking van de bodemherbiciden. Helaas is de ontwikkeling van de bieten vrij traag. Het is daarom aangeraden om de onkruidbestrijding af te sluiten in het 6-8 bladstadium met een laatste behandeling met nawerking om de meeste percelen onkruidvrij te houden. De laatste behandeling heeft de beste werkzaamheid indien men een maximum aan bodem kan raken tijdens haar toediening.
Om een goede nawerking te waarborgen (vanaf het 4-6 bladstadium van alle bieten) zal men gebruiken:
– In de gronden met een normale flora : 0,5 tot 0,8 kg product van het type ‘Venzar’ (hogere dosis in zware gronden)
– In de gronden met een meerderheid aan bingelkruid en melganzenvoet: Frontier Elite (max. 1 l) of Centium 36 CS (max. 0,1 l), of de combinatie Frontier-Centium. Wij herhalen dat de combinatie Frontier-Centium niet effectief is tegen melde. In geval van melde kan men beter een product zoals ‘Venzar’ kiezen.
– In de velden met een meerderheid aan zwarte nachtschade of hanenpoot: Dual Gold (max. 1,3 l) of Frontier Elite (max 1 l).

Meer informatie over het gebruik van Centium 36 CS en zijn toepassing vindt u op het einde van ‘FAR Memo 2015’, gepubliceerd in de Bietplanter van april.
Het is ook raadzaam om de percelen goed te inspecteren vóór de afspuiting om de nieuwe opkomsten van bingelkruid en melganzenvoet te evalueren. Indien deze (of andere) onkruiden nog worden waargenomen kan men ‘Betanal’ en ‘Tramat 500’ toevoegen aan het mengsel om tegelijkertijd deze nieuwe onkruidopkomsten te verwijderen. Inderdaad, producten zoals Frontier Elite en Dual Gold hebben een zeer goede doeltreffendheid op voorwaarde dat er geen nieuwe onkruidopkomsten aanwezig zijn. Deze producten beperken alle latere opkomsten van onkruid. Voor de nieuwe onkruidopkomsten in het kiembladstadium – 2 bladeren, moet men 0,6 tot 1 l product van het type ‘Betanal’ + 0,2 tot 0,3 l product van het type ‘Tramat 500’ toedienen.
Vermijd behandelingen in volle dag bij warm weer en profiteer van de ochtenddauw. Beperk het gebruik van olie in deze omstandigheden. Het is ook belangrijk om de algemene gezondheidstoestand van de bieten (gezond en krachtig blad ) te controleren vóór elke herbicidebehandeling.