Bieten Bladziekten

Symptomen van pseudomonas worden waargenomen in de bietenpercelen

Afgelopen periode trokken verschillende stormachtige buien over het land met soms beschadigde bietenpercelen tot gevolg. Pseudomonas is een bacterie die profiteert van de verwondingen om zich te ontwikkelen. Het dringt binnen via de beschadigde bladeren en laat symptomen in de vorm van vlekken na die sterk lijken op deze van cercospora. Tegen pseudomonas moet geen behandeling overwogen worden. De ziekte zal verdwijnen wanneer het opdroogt en nieuwe bladeren gevormd worden. Bij een cercospora besmetting daarentegen is het zeer belangrijk om er op tijd bij te zijn. Daarom is het belangrijk om vlekken afkomstig van een cercospora infectie te kunnen onderscheiden van een pseudomonas infectie. We adviseren u om wekelijks waarnemingen uit te voeren vanaf de rijen gesloten zijn.

De aanwezigheid van pseudomonas is zichtbaar onder de vorm van donkere vlekken met een onregelmatige vorm en grootte (1-6 mm). De vlekken zijn in het midden grijs van kleur en hebben een bredere, donkere rand. In het midden van de vlekken zijn geen sporendragers waarneembaar.

De vlekken ten gevolge van een cercospora besmetting daarentegen zijn rond en grijsachtig van kleur met een donkerbruine tot rode goed afgelijnde rand. Hier zijn wel sporendragers zichtbaar en dit meer bepaald in het midden van de vlekken onder de vorm van kleine zwarte puntjes. Het gebruik van een vergrootglas kan handig zijn om deze sporendragers waar te nemen. Bij twijfel kan u altijd contact opnemen met het KBIVB via het e-mailadres: info@irbab.be.