Suikerbieten rooien in functie van de omstandigheden

De rooiomstandigheden zijn verschillen tussen de regio’s en percelen. Sommige streken hebben afgelopen weken neerslag gehad maar in de meeste regio’s is de ondergrond nog behoorlijk droog. Rooi in functie van de omstandigheden.

Momenteel wordt er gerooid voor directe levering. In vochtige omstandigheden kan men de reinigingsintensiteit wat verhogen om grondtarra te verwijderen. Een correcte afstelling van de machine is een samenspel tussen rijsnelheid, draaisnelheid zeefraderen, type geleidingsrekken en afstand tussen geleidingsrekken en zeefraderen. Wanneer we straks overschakelen naar langdurige bewaring, moeten de afstellingen mogelijks aangepast worden om rooibeschadigingen te beperken.

Door de droge omstandigheden van afgelopen seizoen, zien we in veel velden dat de suikerbieten vrij hoog boven de grond staan. Hou hier rekening mee bij het afstellen van de ontbladeraar en ontkopmessen. Bij een harde impact door de ontbladeraar of kopmes kan het zijn dat de hoge bieten omgeduwd worden of afbreken. Probeer het volgende: verlaag de rijsnelheid, verhoog de ontbladeraar, verminder de druk op de ontkoppers, of combineer deze instellingen. Kijk naar de bieten in de bietenhoop om indien nodig de machine anders af te stellen.