Bemesting

Stikstofadvies – “Theoretische berekening”

n-adviesBereken of vergelijk uw mineraal stikstofadvies met de Theoretische module van het KBIVB, beschikbaar op haar website ( klik HIER).
Deze module, beschikbaar sinds 2006, werd reeds meer dan 12.000 keer geraadpleegd. Zij laat toe om zeer gemakkelijk een stikstofbemestingsniveau te situeren volgens standaardwaarden, zonder een beroep te doen op een profielanalyse. Zij houdt rekening met de meststofwaarde van talrijke organische stoffen, naargelang het toedieningstijdstip en de gebruikte hoeveelheden. Talrijke proeven van het KBIVB hebben het nut van de hoeveelheden stikstofbemesting, opgesteld volgens dit model, aangetoond.
Toch blijft een individueel advies, op basis van een profielanalyse, sterk aanbevolen bij het gebruik van organische stoffen met snelle mineralisatie (drijfmest, kippenmest, …) of zeer specifiek (konijnenmest, paardenmest, …) bij het gebruik van organische stoffen van niet landbouwkundige oorsprong (slib, compost, …) of na scheuren van een weide, zelfs na meerdere jaren.