Wortelziekten

Stand van het gewas verontrustend : Aphanomyces regelmatig aanwezig in de velden

AphanomycesMet de zeer natte maand juni en de bodemverstikking worden in meerdere percelen aantastingen van wortelrot en wortelschurft veroorzaakt door de bodemschimmel Aphanomyces (Aphanomyces cochlioides) waargenomen. Deze schimmel ontwikkelt zich oppervlakkig op de biet en kan ook sterke wortelmisvormingen veroorzaken. Tijdens de teelt is er geen bestrijding mogelijk.
Symptomen: een aantasting door Aphanomyces veroorzaakt zwarte vlekken op de bietenwortels, het epidermis van de biet is oppervlakkig gescheurd met een kurkachtige textuur ter hoogte van de wortellijst, en (zwarte) necrose van de huid. Als de schimmel in een vroeg stadium de bieten aantast kan de wortel volledig insnoeren en doen afbreken aan het grondoppervlak. Dit droog wortelrot blijft meestal oppervlakkig en dringt weinig de wortel in de diepte binnen. De kop van de biet en de wortelpunt zijn meestal minder aangetast. Verticale barsten kunnen steeds zichtbaar blijven als de aantasting niet te streng is en nadat die biet zich heeft herteld.
Oorsprong: meestal in lichtere gronden en percelen met een zure pH, maar ook op percelen met een slechte afwatering. Meestal begint de aantasting juist boven een verdichte laag onder het zaaibed (zone met een potentieel dichtsmeren van de bodem bij het opentrekken of klaarleggen in nattere omstandigheden). Een slechte afwatering aan het grondoppervlak of op geringe diepte na overvloedige regens zijn een bevorderende factor.