Plagen: roofvogels bevorderen een natuurlijke controle van bosmuizen

Veel roofvogels zijn momenteel aanwezig rond onze velden. Gebruik hun aanwezigheid en plaats zitstokken in open zones om de natuurlijke predatie van bosmuizen door roofvogels te bevorderen.

 

Bosmuizen kunnen schade brengen aan de bietenteelt door, in de lente, het bietenzaad op te eten vlak na de zaai en voor hun kieming. De zachte winter is gunstig voor de overleving van bosmuizen. Des te meer, bodembedekkers die nog niet vernietigd of verwerkt zijn, alsook graskanten zijn perfecte toevluchtsoorden voor de overleving van de bosmuizen.

In het kader van IPM, kan een controle van de populatie bosmuizen bevorderd worden door roofvogels.
Roofvogels hebben graag een panoramisch uitzicht. Hoe hoger ze zitten, hoe groter hun waarnemingsbereik. Het plaatsen van zitstokken, vooral nabij risicozones, is zeer belangrijk.

De zitstok zelf moet horizontaal, goed verankerd en slipvrij zijn (ruw hout). Het moet 3-5 cm breed (of rond) en 20 cm lang zijn. De zitstokken moeten nu al worden geplaatst omdat deze vogels eraan moeten wennen. Zij moeten minstens 2,50 m hoog zijn en aan de rand van het veld worden geplaatst (om ze niet te hoeven verwijderen bij bodemwerkzaamheden), in de nabijheid van graskanten of andere schuilplaatsen voor kleine knaagdieren.

Ter herinnering, sinds 2014, bestaan er geen erkende producten meer voor de bestrijding van bosmuizen in akkerbouwgewassen.