Bemesting Bieten Onkruid

Onkruidbestrijding – De behandelingen tegen onkruid voortzetten

FAR-systeem

De weersomstandigheden zijn ideaal voor een goede werking van de onkruidbestrijding, maar ook voor een snelle opkomst en ontwikkeling van de onkruiden.

Onkruiden moeten behandeld worden zodra ze zichtbaar zijn en een eerste behandeling snel uitvoeren.

6 à 8 dagen na de eerste FAR wordt aanbevolen om de tweede FAR uit te voeren. Om over deze bespuiting te beoordelen, raden we je aan om je percelen te bezoeken om het ontwikkelingsstadium van het onkruid te beoordelen. Het is belangrijk dat onkruid zich niet verder ontwikkelt dan het kiemlobstadium. Op basis van je observaties moet je de tweede FAR aanpassen aan de aanwezige flora.

In het kiemlobstadium van de onkruiden kan de dosis ‘Betanal’ van 0,6- 0,8 L/ha behouden worden. Als de onkruiden hun eerste bladern vormen zal de dosis opgedreven worden naar 0,8 – 1 L/ha. ‘Tramat’ blijft behouden bij 0,2 L/ha.

In aanwezigheid van hondspeterselie kan ‘Goltix’ vervangen worden door Kezuro of Goltix Queen (0,9 l/ha). Vanaf FAR2 en een homogene veldopkomst kan er aan het basismengsel, in aanwezigheid van varkensgras, uitstaande melde en hondspeterselie, 20g Safari toegevoegd worden; in aanwezigheid van melganzevoet, zwaluwtong en bingelkruid kan vanaf het 2-bladstadium van de bieten 30cc ‘Centium’ (clomazone) toegepast worden. In aanwezigheid van uitstaande melde kan lenacil (‘Venzar’) aan max. 75 g a.s./ha toegevoegd worden vanaf het 2-bladstadium van de bieten. Meng nooit lenacil en clomazone.

Een behandeling ’s ochtends vroeg bij hoge luchtvochtigheid geeft een beter resultaat.

Conviso One® systeem


Als u Smart rassen hebt gezaaid, tolerant voor het herbicide Conviso One®, is het belangrijk uw bieten te behandelen zodra de onkruiden zoals melganzevoet, uitstaande melde of ereprijs het 2-bladstadium bereiken. Behandel een mengsel met: 0,5L Conviso One + 1L ‘Betanal’ + 0,2L ‘Tramat500’ + 0,5L olie per hectare. Toevoegen van partners is verplicht. Wacht zeker niet dat de onkruiden 4 bladeren gevormd hebben alvorens te behandelen!

Behandel opnieuw na ongeveer 14-20 dagen in functie van de aanwezigheid en ontwikkeling van de onkruiden en bieten.

Een behandeling ’s ochtends vroeg bij hoge luchtvochtigheid geeft een beter resultaat.