Momenteel geen ontwikkeling van bladziekten in bieten

De waarnemingen van de bladziekten in het netwerk van de waarnemingsvelden zijn deze week begonnen. Heel af en toe wordt in bepaalde percelen een vlekje cercospora gedetecteerd. Droog weer is niet bevorderlijk voor de ontwikkeling van cercospora. Op dit moment dient dus geen enkele fungicidenbehandeling te worden overwogen.  De symptomen van Pseudomonas zijn nog steeds zichtbaar. Let op dat u deze twee ziektes niet met elkaar verwart.

We raden u aan om percelen te gaan observeren en herinneren u eraan dat preventieve fungicidentoepassingen niet rendabel zijn in de bietenteelt.

Illustratie van symptomen van bladziekten

Behandelingsdrempel: op dit moment zijn we nog ver verwijderd van behandelingsdrempels, aangezien het percentage bladeren dat door cercospora wordt aangetast varieert tussen de 0 en 1%. Een behandeling wordt alleen overwogen als de behandelingsdrempel voor een van de 4 ziekten is bereikt. Een blad wordt als aangetast beschouwd als ten minste één vlek op het blad wordt waargenomen. De behandelingsdrempels zijn verschillend afhankelijk van de ziekte en de waarnemingsdatum.

Behandelingsdrempels Tot 20 augustus Na 20 augustus
Cercospora/Ramularia 5 % aangetaste bladeren 20 % aangetaste bladeren
Witziekte/ Roest 15 % aangetaste bladeren 30 % aangetaste bladeren

Pseudomonas: Bacterie waartegen geen behandeling moet worden overwogen. De bladeren hebben donkere vlekken en necrose van onregelmatige vorm en grootte (1-6 mm), in het midden grijs van kleur en met een brede, donkere, heldere rand. De randen van de bladeren worden bruin en drogen uit. De ziekte verdwijnt met de terugkeer van droog en warm weer en met de groei van nieuwe bladeren.

Cercospora: In een vroeg stadium: kleine, ronde, grijsachtige vlekken met een donkerbruine tot violet-rode goed afgelijnde rand met in het midden kleine (vergrootglas) zwarte puntjes (sporendragers) met daarop fijne witte haartjes.