Bladziekten

Laatste controle voor een herhalingsbehandeling

herhalingsbehandelingHet is noodzakelijk om uw velden te controleren, vooral degene die (te) vroeg behandeld werden en die gezaaid met rassen gevoelig voor bladziekten (lijst rasgevoeligheden).
Er zijn momenteel vijf waarnemingsvelden van het KBIVB waar de drempel T2 voor de herhalingsbehandeling tegen witziekte en/of roest bereikt is.
De velden die vroeg gerooid worden, moeten niet meer behandeld worden.
Een herhalingsbehandeling kan worden gerechtvaardigd, vooral voor de laat gerooide velden, wanneer de behandelingsdrempel T2 (drempel bepaald voor de periode na 20 augustus) bereikt is, dit wil zeggen:
– 20% van de bladeren vertonen symptomen van cercospora of ramularia,
– 30% van de bladeren vertonen symptomen van witziekte,
– 40% van de bladeren vertonen symptomen van roest.
De keuze van fungicide (klik HIER) zal gebeuren in functie van de veiligheidstermijn (VT, deze varieert tussen 21 en 45 dagen) en het aantal toegestane toedieningen, wetende dat het raadzaam is om te veranderen van product als een tweede behandeling nodig is. De velden gerooid vóór midden oktober mogen niet meer behandeld worden met producten waarvan de VT 45 of 42 dagen is.
In geval van behandeling is het raadzaam om het fungicide toe te passen op een droog blad en in koele omstandigheden (buiten de heetste uren van de dag). Een droge periode van 1 tot 2 uur na de bespuiting is nodig voor een optimale werking van de meeste producten.
Een fungicidebehandeling is niet meer financieel gerechtvaardigd na 10 september.
De evolutie van de bladziekten kan gevolgd worden op een cartografische illustratie beschikbaar op de website van het KBIVB.