Teeltontwikkeling

Goede groei van de bieten ondanks een overmaat van water en overstroomde gronden

pseudomonasIn de eerst gezaaide velden (midden maart) wordt het sluiten van de rijen geschat op 70% soms 90% afhankelijk van het ras en de toestand van het perceel na de soms hevige regenval van de afgelopen week. Er worden bieten met rechtopstaande bladstand waargenomen. Deze symptomen zijn te wijten aan een fytotoxiciteit van de bodemherbiciden gelinkt aan overtollig vocht. Deze symptomen zouden moeten verdwijnen samen de terugkeer van de groei van de bieten in drogere omstandigheden.
Er worden ook bieten aangetast door pseudomonas gemeld. De bladeren vertonen donkere vlekken en necrosen met een onregelmatige vorm en grootte (1-6 mm), in het centrum grijs met opvallend brede donkere rand. De bladranden verbruinen en verdrogen. Er is geen behandeling vereist tegen deze bacterie. De ziekte zal verdwijnen met de terugkeer van droog weer.

Er wordt nog steeds schade door vogels waargenomen, alsook de aanwezigheid van slakken. Er worden momenteel weinig plaaginsecten gemeld in de opvolgingsvelden.