Bieten Onkruid Plantenbescherming

Fyteauscan

Puntvervuiling blijft een belangrijke oorzaak van de verontreiniging van oppervlaktewater met gewasbeschermingsmiddelen. In 2016 werd als antwoord daarop de ‘Fyteauscan’ gelanceerd.

De Fyteauscan is een handige tool die bestaat uit een 8-tal vragenlijsten waarmee u de knelpunten rond puntvervuiling met gewasbeschermingsmiddelen op uw bedrijf kan opsporen en aanpakken.

Sinds de lancering van de scan hebben zich al heel wat gebruikers geregistreerd. Om een realistischer beeld te krijgen van de situatie die zich vandaag voordoet op de landbouwbedrijven, is het aangewezen om meer resultaten van scans te bekomen. Sedert 2023 behoort het invullen van de Fyteauscan ook tot een niveau 2 (minor) in de IPM-checklist.

Binnen het project ‘Bestrijden van onkruid en residu, een nieuwe aanpak in de akkerbouw’ willen we telers hier graag mee begeleiden. Graag ontvangen we de resultaten (anoniem) van jullie. Op die manier kunnen we de belangrijkste pijnpunten uit de praktijk samenbrengen.

Het invullen van de scan is erg eenvoudig. Surf naar https://fyteauscan.be/ en kies voor ‘Fyteauscan Vlaanderen’. Er zal gevraagd worden om u te registreren, indien u de scan al eerder invulde dient u gewoon aan te melden.

Wanneer u bent aangemeld kan de scan starten. Er volgen nu 8 verschillende vragenlijsten die u moet doorlopen.

Na afloop van het invullen van alle vragenlijsten, kan u de resultaten van de scan downloaden.

Hiervoor klikt u rechtsboven op het icoontje onder ‘Resultaat’. Er verschijnt rechts een printericoontje. Hier moet u op klikken en kiezen voor ‘Gehele scan afdrukken’. De resultaten worden nu gedownload.

De resultaten mag u doorsturen naar w.joris@irbab.be
Deze worden anoniem behandeld.
Indien er vragen zijn, kan u contact opnemen met Wout : w.joris@irbab.be of 0472 74 21 47.