Bieten Bodembewerking

Denk aan een mechanische doorgang

Als er na de 2de of 3de FAR behandelingen nog enkele onkruiden overblijven, is het interessant om deze via een mechanische doorgang te verwijderen. Een doorgang met een schoffel (met of zonder vingerwieders) plaatst men ideaal om de 3de en 4de FAR behandeling te complementeren of te vervangen, en zo de hoeveelheid herbiciden te verminderen, maar wel voordat er wordt afgespoten.

Schoffelen met vingerwieders kan al vanaf het 4-bladstadium van de biet. Vanaf het 6-bladstadium van de biet kan er sneller gereden worden met de schoffel met vingerwieders waardoor onkruiden in de lijn beter worden verwijderd. Ook de wiedeg kan een goede werking leveren in het 6-bladstadium van de biet. Hierbij moeten de tanden stekend worden ingesteld en kan er al redelijk wat druk op de tanden worden gezet. Het is belangrijk om de machine eerst goed af te stellen zodat onkruiden maximaal worden verwijderd en plantenverlies wordt tegengegaan.

Wacht niet met mechanische onkruidbestrijding tot na alle herbicide toepassingen. Er worden betere resultaten geleverd wanneer er na de mechanische doorgang(en) wordt afgespoten met een bodemmiddel zoals ‘Frontier Elite’, eventueel gecombineerd met ‘Centium‘.