Teeltontwikkeling

De rijen sluiten op de eerst gezaaide percelen

sluiten rijenVelden niet behandeld bij de zaai : controleer of de behandelingsdrempel voor groene bladluizen bereikt is.
Over het algemeen waren de temperatuur en vochtigheid van de maand mei binnen de norm, met een gemiddelde temperatuur te Ukkel van 13,1°C (norm: 13,6°C) en een regenval van 62,6 mm (norm: 66,5 mm). De minimum temperaturen waren iets kouder dan normaal (8,3°C; norm: 9,2°C). Deze omstandigheden zijn gunstig gebleven voor een normale ontwikkeling van de bieten, maar toch iets afgeremd door de iets frissere nachttemperaturen en lichte regenval sinds begin maart (140 mm te Ukkel, van 01/03 tot 31/05; norm: 188 mm).
De velden gezaaid rond midden maart en weinig beïnvloed door de korstvorming van de regens van eind maart sluiten de rijen sinds eind mei (datum eerste sluiten van de rijen: 2014: 20/05; 2013: 15/06; 2012: 10/06; 2011: 20/05; 2010: 15/06). De velden gezaaid rond midden april zijn in het 8-10 bladstadium.
De insecten zijn zeer actief, vooral de nuttige insecten. In talrijke bietenvelden zijn er lieveheersbeestjes aanwezig. Sinds de laatste decade van mei worden er in enkele waarnemingsvelden zwarte bladluizen gesignaleerd. In de velden behandeld bij de zaai heeft de aanwezigheid van parasitaire insecten geen schade veroorzaakt. Deze aantastingen zijn beperkt en zouden moeten verdwijnen met de hoge temperaturen aangekondigd voor het einde van de week.
Vóór de regen van afgelopen weekend werd schade door klein wild (hazen, konijnen, houtduiven, …) waargenomen, zowel in de bieten als in de cichorei,. Het symptoom « Tramat » kan nog steeds worden waargenomen in de sterk aangetaste velden.
De velden niet behandeld bij de zaai moeten zo vlug mogelijk worden gecontroleerd om te zien of de behandelingsdrempel voor groene bladluizen bereikt is (2 ongevleugelde groene bladluizen/10 planten).
Geen enkele insecticidebehandeling is gerechtvaardigd in de velden behandeld met Poncho Beta of Cruiser&Force bij de zaai.