Onkruid

Controleer uw velden en zet de FAR behandelingen verder

onkruidVanaf morgen zullen er enkele mogelijkheden zijn om een FAR behandeling uit te voeren. In enkele regio’s moet men er attent op zijn niet te vroeg ’s morgens te behandelen aangezien er voor de twee komende nachten nog lichte nachtvorst aan de grond wordt aangekondigd. Het is beter te behandelen op de dooi, maar niet tussen twee opeenvolgende nachten met nachtvorst. De temperaturen stijgen naar het einde van de week toe. Ga uw velden controleren en beslis in functie van het stadium van de bieten en van de onkruiden welke dosissen toe te passen op uw perceel. Helaas ontwikkelen onkruiden zoals hondspeterselie, gevlekte scheerling, veelknopigen en kruisbloemigen steeds verder. Een FAR behandeling met B 0,6 / T 0,2 / G 0,5 / O 0,5 is steeds selectief voor de biet. In sommige velden echter kan het noodzakelijk zijn correcties toe te passen en dit in functie van het stadium van de biet en het stadium van het onkruid. Voor bieten in het kiemlobstadium en onkruiden die reeds het eerste echte blad ontwikkelen (vb. hondspeterselie, gevlekte scheerling) zijn de mogelijkheden om correcties uit te voeren beperkt:

  • In velden met veelknopigen (vb. varkensgras, zwaluwtong), schermbloemigen en/of kruisbloemigen (herik, knopherik) en/of bingelkruid zou men eerder voor Safari kiezen (15 g is mogelijk vanaf 70% opkomst van de bieten).
  • Voor velden met veelknopigen, schermbloemigen en composieten ( vb. kamille, klein kruiskruid) is het toevoegen van ‘Matrigon’ (max. 0,3 l/ha in het kiemlobstadium van de biet voor een product dat 100 g/l clopyralid bevat) aan de FAR ook een mogelijkheid gezien de groeizame weersomstandigheden die aangekondigd worden voor de komende week.

U kan meer informatie vinden over de producten en de te kiezen dosissen in de FAR Memo 2016.