Bewaring Bieten

Bewaring – Bietenhopen extra afdekken bij strenge vorst in de komende dagen

Vanaf 7 januari, en voor een periode van minimum 7 dagen, geven de klimaatmodellen een ZEER STERKE DALING van de temperaturen met aanhoudende vorst die meerdere nachten kan dalen tot lager dan -7°C (tot onder -10°C tegen de grond). De geplaatste Toptex-zeilen, ook al zijn deze correct geplaatst tot aan de basis, geven bij deze temperaturen een onvoldoende bescherming tegen de vorst.

De hopen dienen dus extra afgedekt te worden met een plastiek zeil, hetzij met Jupettes. Zorg om de hoop goed af te dekken tot aan de basis, die het snelste kan afvriezen. Zorg ervoor dat het zeil de eerste meter rond de hoop eveneens bedekt om het vriezen van de rug aarde aan de basis van de bietenhoop te vermijden, die het laden met een opnametafel zou belemmeren. Belangrijk is om voldoende bevestigingsmaterialen te gebruiken om de zeilen goed op de hoop te houden. Afdekzeilen die door de wind gaan vliegen, beschermen de bietenhoop niet!

Voor het cliënteel van de Tiense zijn gratis plastiek dekzeilen in de suikerfabrieken en hun depôts beschikbaar. Het extra afdekken is verplicht en volgt de interprofessionele akkoorden.

Voor het cliënteel van Iscal Sugar wordt ook een verplichte Toptex- en een verplichte extra afdekking verzonden voor bieten geleverd vanaf volgende week.

Voor meer informatie verwijzen wij naar de communicatie verzonden door de Suikerindustrie.