Bewaring van de bietenhopen en afdekking met Toptex

tas-de-betteravesOngeveer 90-95% van de neerslag dringt niet in een hoop met driehoekige vorm en waarop de Toptex dekzeilen correct geplaatst, aangespannen en bevestigd zijn. Door de Toptex afdekking wordt, dankzij de opdroging van de bietenhoop, de efficiëntie van de reiniging dus verbeterd. De Toptex beschermd uw bietenhoop echter niet tegen strenge vorst.

De interprofessionele akkoorden voor afdekking zijn verschillend voor elke suikerfabriek. Vanaf 15 november verplichten de interprofessionele akkoorden voor bieten geleverd aan de Tiense Suikerraffinaderij een afdekking met een geotextiel (Toptex) voor de bietenhopen te leveren vanaf 1 december. De interprofessionele voor bieten geleverd aan Iscal Sugar adviseren een afdekking met Toptex voor de bietenhopen te leveren in het begin van de week van 28 november (week 11 van de nieuwe planning).

Aarzel niet om uw landbouwkundige te contacteren en om aandachtig de informatie over « afdekking » verzonden door de suikerfabrieken te lezen. Vergeet niet om snel uw suikerfabriek te verwittigen van de afdekking van de bietenhoop.

Ter herinnering: De Toptex dekzeilen moeten tot aan de basis van de hoop geplaatst worden, maar contact met de grond moet vermeden worden. Indien de dekzeilen te breed zijn en de hoop overschrijden, vouw ze dan op aan de basis van de hoop, zodat ze de grond niet raken in geval van strenge vorst. De Toptex dekzeilen beschermen de hoop niet tegen strenge vorst of vorst met aanhoudende wind.

Indien dekzeilen niet mechanisch bevestigd worden met een schijf aan de basis van de hoop, moet men voldoende ballast gebruiken op ze perfect tegen de oppervlakte van de hoop te houden. De dekzeilen moeten perfect « aangespannen » worden zodat ze niet wegvliegen met de wind. De ballast kan ook aan het dekzeil gehecht worden met klittenband van het type Velcro. Dit beperkt de bewegingen door de wind. Idealiter zou de ballast (palletten, banden, zakken grind, …) onderling moeten verbonden worden over het dekzeil. Gebruik in dit geval geen te fijne koorden die een bevroren Toptex kunnen doorsnijden ! Hiervoor bestaan er iets bredere riemen.
Dekzeilen die in de wind wapperen beschermen de bietenhoop niet. Opgelet, gebruik nooit grond als ballast. Bij vorst zal het zeer moeilijk zijn om de Toptex dekzeilen te scheiden van de bevroren grond.

Een module « Bietenhopen en theoretisch aantal afdekzeilen » is beschikbaar op de website van het KBIVB. Deze module kan het minimum aantal Toptex dekzeilen bepalen in functie van de afmetingen van de af te dekken hoop.
Meer algemene informatie over de afdekking van hopen is beschikbaar op de website van het KBIVB.

Gemechaniseerde afdekking: Er bestaat materiaal voor mechanische afdekking dat de bevestiging met een horizontale schijf langs de gehele basis van de hoop toelaat. Deze manier is de meest eenvoudige en effectieve methode (voor zover men met een tractor rond de hele hoop kan gaan). Informeer u in uw omgeving of bij uw bietensyndicaat over de beschikbaarheid van bevestigingsschijven. Vraag eveneens in uw streek naar het bestaan van machines die mechanisch de Toptex dekzeilen kunnen plaatsen en verwijderen.