Bieten

Betteravenir 2016, alle ogen op de toekomst van de suikerbiet (Bietplanter december 2016)

fragment uit het artikel verschenen in ‘de Bietplanter’ van december 2016

De verwachte 12.000 bezoekers en 170 exposanten waren op de afspraak van deze editie van Betteravenir – Beet Europe. Een mooie opkomst ondanks de mist die de terreinen gedurende de eerste dag  bedekte. Op 26 en 27 oktober ontdekte de vele bezoekers alle innovatieve technieken op vlak van rooi, reiniging en afdekking door de vele velddemonstraties.
Het moet gezegd worden dat het ITB en het KBIVB alles uit de kast gehaald hebben om de hele sector te mobiliseren terwijl deze aan het begin van een periode van onzekerheid staat met het einde van de quota in 2017. De sector onderschrijft alle uitdagingen en interesses die alle spelers dragen voor de toekomst van de suikerbiet.
In het technisch dorp (nieuw in 2016) verzamelden de medewerkers de Franse en Belgische instituten (co-organisatie ITB-KBIVB) veel know-how uit suikerbietenonderzoek. Bedoeling was om de rentabiliteit van de teelt te verbeteren door veel kennis van de onderzoekers te bundelen en voor te stellen aan de bezoekers. Belangrijkste thema’s in het technische dorp waren oogst en bewaring van suikerbieten enerzijds en bodem anderzijds. Talrijke internationale delegaties uit de 4 hoeken van Europa en overzee hebben ons vereerd met hun bezoek. Veel Belgen maakte de verplaatsing alsook een groep van het IIRB.

Auteur: Ronald Euben


Het volledige artikel met cijfermateriaal kan je hier downloaden: